Continuam seria de povesti despre beneficiarii proiectului “Aproape de familie – proiect pentru reducerea institutionalizarii copiilor din judetul Covasna”, cu o testimoniale ale parintilor care au fost sprijiniti in proiect pentru a-si putea aduce inapoi acasa copiii institutionalizati – cum le e acum, cum e pentru copii, cum au fost ajutati in proiect.

Povestim asadar si despre copiii pe care am reusit sa ii reintegram in familiile naturale, oferind familiilor suportul material si psihologic de care au nevoie, in special prin imbunatatirea conditiilor de locuit.

V-am spus de cazul celor 6 copii (cu varste intre 4 si 13 ani), care au fost reintegrati in familia D. (am ales sa pastram confidentiale numele familiilor, avand in vedere ca in acest caz povestea lor este importanta) si au primit cu totii o casa noua in proiect, dupa ce au trait mare parte din viata lor institutionalizati. Parintii locuiau in casa mica a bunicului patern, nu aveau loc de munca, mai castigau bani ca zilieri, si nu au avut conditii sa ii creasca adecvat pe cei 6 copii, asa ca i-au lasat in grija statului. Patru dintre ei au fost institutionalizati la Casa familiala din Cernat, comuna in care locuiau si parintii, iar ceilalti doi au locuit la un asistent maternal in alta localitate.

Ce spun parintii despre noua viata, alaturi de copiii lor, cu varste intre 3 si 14 ani, in casa cea noua primita in cadrul proiectului:

”Am aflat de proiect de la primarie, ca va fi un mic ajutor ca sa putem primi inapoi copiii, dar nu ma asteptam sa primim chiar o casa.

Inainte de reintegrare, cei 4 copii au fost in centru in sat, in Cernat, asa ca ii vizitam saptamana de saptamana, ii luam in weekend la noi. Cu cei doi mici din asistenta maternala ne auzeam la telefon, ei erau in alt sat.

Perioada asta dinainte de a-i lua inapoi a fost tare grea. Plangeam cand ii duceam inapoi lunea, plangeam si noi, alaturi de ei.

Acum sunt foarte bucurosi si schimbati in bine, de cand sunt acasa. Aveau conditii foarte bune si in centru, dar acasa e mult mai bine, asa zic toti, abia au asteptat sa vina acasa. Si copiii, dar si noi suntem foarte fericiti ca suntem impreuna. Sunt zile cand ne punem la masa cu totii si vorbim si nici acum nu ne vine sa credem ca sunteti cu totii la un loc.”

Video-ul testimonialului aici .

Este doar una dintre zecile de familii ajutate pana acum in cadrul proiectului nostru, familii care vor sa isi creasca copiii si sa traiasca impreuna, dar, de cele mai multe ori, soarta le-a fost potrivnica si le-au lipsit conditiile de baza pentru a putea avea un trai decent, existand astfel riscul de a ajunge in imposibilitatea de a-si mai ingriji copiii si ajung la varianta de a-i lasa in grija statului. Ramanem si alaturi de ei in continuare, ca si de ceilalti beneficiari ai nostri, pentru a-i sprijini si consilia, astfel incat familia sa ramana unita.

*FUNDATIA SERA ROMANIA, in calitate de beneficiar, implementeaza, pana in august 2022, proiectul “Aproape de familie – proiect pentru reducerea institutionalizarii copiilor din judetul Covasna”, in parteneriat cu DIRECTIA GENERALA DE ASISTENTA SOCIALA SI PROTECTIA COPILULUI COVASNA. Grupul tinta este format din 127 de copii care provin din judetul Covasna. Proiectul este cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capital Uman 2014 – 2020. Valoarea totala a proiectului: 6 035 625,06 lei, din care valoare confinantare UE: 5 124 161,30 lei. Detalii despre proiect pe website-ul https://familie.sera.ro/  .

Proudly powered by WordPress