3 decembrie a fost proclamată drept Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități de către Adunarea Generală a ONU, în 1992, prin rezoluţia 47/3, pentru a
marca încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat persoanelor cu dizabilităţi (1983-1992).
Anul acesta, tema Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități este “Leadership și participare din partea persoanelor cu dizabilități spre o lume post COVID-19 incluzivă, accesibilă și durabilă”. Criza mondială a COVID-19 adânceşte inegalităţile preexistente şi evidenţiază că eforturile privind incluziunea persoanelor cu handicap sunt imperative.

Persoanele cu dizabilităţi sunt printre cele mai excluse din societate şi printre cele mai afectate în criza sanitară în ceea ce priveşte numărul deceselor. Pandemia a afectat persoanele cu dizabilități, membrii familiilor lor, personalul implicat și este nevoie de un efort comun, perseverent, bazat pe solidaritate și încredere pentru a elimina efectele. Un semn de solidaritate se vede în rata de vaccinare de peste 90% a adulților cu dizabilități din centrele rezidențiale aflate în subordinea DGASPC-urilor. De asemenea, acesta reprezintă un indicator al faptului că sănătatea persoanelor cu dizabilități este o prioritate.

Intregul comunicat ANPDCA aici.

Proudly powered by WordPress