Continuam seria de povesti despre beneficiarii proiectului “Aproape de familie – proiect pentru reducerea institutionalizarii copiilor din judetul Covasna”, cu un alt tip de sprijin si rezultat totodata obtinut in acest proiect: sprijinul acordat familiilor pentru a-si putea aduce inapoi acasa copiii pe care au fost nevoiti sa ii lase in grija statului din lipsa unor conditii adecvate de crestere a celor mici. Povestim asadar si despre copiii pe care am reusit sa ii reintegram in familiile naturale, oferind familiilor suportul material si psihologic de care au nevoie, in special prin imbunatatirea conditiilor de locuit.
I.B. (am ales sa pastram confidentiale numele beneficiarilor, avand in vedere ca in acest caz povestea lor este importanta) are aproape 16 ani si a fost reintegrat in familia lui biologica anul trecut, ca beneficiar al proiectului nostru, dupa ce, timp de un an, a fost lasat de tatal sau in grija statului, mai exact la Centrul de Plasament nr. 6 Olteni, avand in vedere ca familia sa locuia in Valea Crisului in conditii precare.
Copilul provine din relatia extraconjugala a tatalui sau (I.G.) cu mama lui (B.E.), care l-a abandonat de la nastere, el fiind crescut de tatal lui din 2006. Minorul, care are handicap accentuat si cerinte educative speciale, a fost preluat in custodie totala de tatal sau in 2008 si a luat si numele lui, iar mama, care mai avea alti doi copii in intretinere, a fost obligata sa ii plateasca o pensie de intretinere de 135 lei/luna.
Din pacate, din cauza conditiilor precare de locuit si a lipsei minimului necesar pentru asigurarea educatiei copilului (haine, alimente de baza etc), tatal a fost nevoit sa il dea in plasament temporar, pe perioada anului scolar 2020-2021, la Centrul nr. 6 Olteni, urmand sa studieze la Scoala Speciala Sf Gheorghe – structura Olteni, scolarizare de zi.
Ca atare, familia a fost preluata in proiect si sprijinita pentru a avea conditii de locuit conforme si sa primeasca sprijin pentru a putea oferi copilului un mediu propice de dezvoltare dupa incheierea anului scolar. Ca atare, I.B. a fost reintegrat in familia biologica, alaturi de tatal sau si sotia acestuia, si merge la o scoala speciala din Sfantu Gheorghe, facand naveta cu microbuzul scolar de la locuinta familiei din Valea Crisului.
Este doar una dintre zecile de familii ajutate pana acum in cadrul proiectului nostru, familii care vor sa isi creasca copiii si sa traiasca impreuna, dar, de cele mai multe ori, soarta le-a fost potrivnica si le-au lipsit conditiile de baza pentru a putea avea un trai decent, existand astfel riscul de a ajunge in imposibilitatea de a-si mai ingriji copiii si ajung la varianta de a-i lasa in grija statului.
Asta ne dorim sa impiedicam, oferindu-le conditii de locuire si de trai mai bune, adecvate, sprijinindu-i sa mentina familia unita. Ramanem si alaturi de ei in continuare, ca si de ceilalti beneficiari ai nostri, pentru a-i sprijini si consilia, astfel incat familia sa ramana unita.
*FUNDATIA SERA ROMANIA, in calitate de beneficiar, implementeaza, pana in august 2022, proiectul “Aproape de familie – proiect pentru reducerea institutionalizarii copiilor din judetul Covasna”, in parteneriat cu DIRECTIA GENERALA DE ASISTENTA SOCIALA SI PROTECTIA COPILULUI COVASNA. Grupul tinta este format din 127 de copii care provin din judetul Covasna. Proiectul este cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capital Uman 2014 – 2020. Valoarea totala a proiectului: 6 035 625,06 lei, din care valoare confinantare UE: 5 124 161,30 lei. Detalii despre proiect pe website-ul https://familie.sera.ro/ .

Proudly powered by WordPress