Continuam seria povestilor despre cazurile de reintegrare a copiilor in familiile lor biologice, parte din proiectul ”Aproape de familie – proiect pentru reducerea institutionalizarii copiilor din judetul Covasna”. Este vorba despre un alt tip de sprijin si de rezultat totodata obtinut in acest proiect: sprijinul acordat familiilor pentru a-si putea aduce inapoi acasa copiii pe care au fost nevoiti sa ii lase in grija statului din lipsa unor conditii adecvate de crestere a celor mici. Povestim asadar si despre copiii pe care am reusit sa ii reintegram in familiile naturale, oferind familiilor suportul material si psihologic de care au nevoie, in special prin imbunatatirea conditiilor de locuit.

G.Z.D. (am ales sa pastram confidentiale numele beneficiarilor, avand in vedere ca in acest caz povestea lor este importanta) s-a nascut in 2016 intr-o familie saraca din Targu Secuiesc. La un an, pe fondul situatiei precare pe care o avea familia, din cauza careia copilul era malnutrit, ajungand si in spital, mama a fost de acord sa fie luat de stat si plasat in Centrul Rezidential pentru copii cu dizabilitati Baraolt, in noiembrie 2017. Baietelul este de asemenea incadrat in grad de handicap grav, fiind diagnosticat cu intarziere severa in dezvoltarea limbajului si retard psihic mediu.

Ulterior, in 2019, pe masura ce starea baiatului s-a imbunatatit, acesta a fost mutat din centru in grija unui asistent maternal, pana cand parintii sai aveau sa reuseasca sa aiba o locuinta potrivita cresterii lui si a celorlalte 3 surori (cu varste intre 3-11 ani). Stateau toti intr-o singura camera saracacioasa si mai aveau doar o bucatarie, iar parintii nu aveau venituri. Insa, pe toata perioada in care el s-a aflat in centru si apoi la asistent maternal, intreaga familie naturala l-a vizitat, inclusiv surorile lui, care merg si la scoala, asteptand momentul in care se vor putea reuni.

Din fericire, situatia familiei s-a imbunatatit dupa ce a primit o noua locuinta in 2019 – un apartament cu doua camere in Targu Secuiesc curat, mobilat si utilat, in cadrul unui proiect derulat de Fundatia SERA ROMANIA si DGASPC Covasna. In plus, ulterior familia a intrat ca beneficiar si in proiectul nostru “Aproape de familie – proiect pentru reducerea institutionalizarii copiilor din judetul Covasna”, primind ajutor financiar, alaturi de serviciile cantinei sociale.

In plus, tatal baiatului este de mai multi ani lucrator agricol la o familie, care ii si ajuta material si financiar, in afara de plata muncii ocazionale, venitul lunar total obtinut fiind intre 1.000-2.500 de lei, iar mama poate fi asistentul personal al copilului, el fiind cu grad de handicap.

Ca atare, in septembrie anul trecut instanta a decis reintegrarea minorului in familia naturala din familia asistentului maternal, la solicitarea parintilor sai, acestia locuind acum impreuna, cu toti cei 4 copii, in apartamentul lor din Targu Secuiesc.

Este doar una dintre zecile de familii ajutate pana acum in cadrul proiectului nostru, familii care vor sa isi creasca copiii si sa traiasca impreuna, dar, de cele mai multe ori, soarta le-a fost potrivnica si le-au lipsit conditiile de baza pentru a putea avea un trai decent, existand astfel riscul de a ajunge in imposibilitatea de a-si mai ingriji copiii si ajung la varianta de a-i lasa in grija statului.

Asta ne dorim sa impiedicam, oferindu-le conditii de locuire si de trai mai bune, adecvate, sprijinindu-i sa mentina familia unita. Ramanem si alaturi de ei in continuare, ca si de ceilalti beneficiari ai nostri, pentru a-i sprijini si consilia, astfel incat familia sa ramana unita.

*FUNDATIA SERA ROMANIA, in calitate de beneficiar, implementeaza, pana in august 2022, proiectul “Aproape de familie – proiect pentru reducerea institutionalizarii copiilor din judetul Covasna”, in parteneriat cu DIRECTIA GENERALA DE ASISTENTA SOCIALA SI PROTECTIA COPILULUI COVASNA. Grupul tinta este format din 127 de copii care provin din judetul Covasna. Proiectul este cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capital Uman 2014 – 2020. Valoarea totala a proiectului: 6 035 625,06 lei, din care valoare confinantare UE: 5 124 161,30 lei. Detalii despre proiect pe website-ul https://familie.sera.ro/  .

Proudly powered by WordPress