Continuam seria povestilor despre cazurile de reintegrare a copiilor in familiile lor biologice, parte din proiectul ”Aproape de familie – proiect pentru reducerea institutionalizarii copiilor din judetul Covasna”. Este vorba despre un alt tip de sprijin si de rezultat totodata obtinut in acest proiect: sprijinul acordat familiilor pentru a-si putea aduce inapoi acasa copiii pe care au fost nevoiti sa ii lase in grija statului din lipsa unor conditii adecvate de crestere a celor mici. Povestim asadar si despre copiii pe care am reusit sa ii reintegram in familiile naturale, oferind familiilor suportul material si psihologic de care au nevoie, in special prin imbunatatirea conditiilor de locuit.

P.E este exemplul unei mame minore care, desi nu a fost sprijinita de familia ei sau de tatal copilului si a fost nevoita sa dea bebelusul in grija unui asistent maternal, a facut toate eforturile pentru a-si aduce acasa copilul. A. J. (in varsta de 3 ani si 7 luni) a locuit in ultimii ani la un asistent maternal, in Sfantu Gheorghe, pana cand mama lui, care avea 16 ani cand l-a nascut, si-a finalizat studiile si a obtinut un loc de munca. Tanara a tinut permanent legatura cu copilul ei si dupa ce s-a angajat, la 18 ani (in urma cu aproape 2 ani), a solicitat reintegrarea lui.

In luna februarie s-a mutat de la Sfantu Gheorghe la Sita Buzaului, a inchiriat un apartament impreuna cu actualul partener, cu care si-a intemeiat o familie. Copilul merge la gradinita la Sita Buzaului, iar mama s-a angajat la o firma din zona si si-a luat si permisul de conducere pentru naveta, avand o masina imprumutata de unul din fratii ei mai mari. Acum traiesc toti trei impreuna, ca o familie fericita, si asteapta venirea pe lume a unui baietel, care va creste alaturi de fratiorul lui adus acasa de la asistentul maternal.

Este doar una dintre zecile de familii ajutate pana acum in cadrul proiectului nostru, familii care vor sa isi creasca copiii si sa traiasca impreuna, dar, de cele mai multe ori, soarta le-a fost potrivnica si le-au lipsit conditiile de baza pentru a putea avea un trai decent, existand astfel riscul de a ajunge in imposibilitatea de a-si mai ingriji copiii si ajung la varianta de a-i lasa in grija statului.

Asta ne dorim sa impiedicam, oferindu-le conditii de locuire si de trai mai bune, adecvate, sprijinindu-i sa mentina familia unita. Ramanem si alaturi de ei in continuare, ca si de ceilalti beneficiari ai nostri, pentru a-i sprijini si consilia, astfel incat familia sa ramana unita.

*FUNDATIA SERA ROMANIA, in calitate de beneficiar, implementeaza, pana in august 2022, proiectul “Aproape de familie – proiect pentru reducerea institutionalizarii copiilor din judetul Covasna”, in parteneriat cu DIRECTIA GENERALA DE ASISTENTA SOCIALA SI PROTECTIA COPILULUI COVASNA. Grupul tinta este format din 127 de copii care provin din judetul Covasna. Proiectul este cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capital Uman 2014 – 2020. Valoarea totala a proiectului: 6 035 625,06 lei, din care valoare confinantare UE: 5 124 161,30 lei. Detalii despre proiect pe website-ul https://familie.sera.ro/  .

Proudly powered by WordPress