Continuam seria povestilor despre cazurile de reintegrare a copiilor in familiile lor biologice, parte din proiectul ”Aproape de familie – proiect pentru reducerea institutionalizarii copiilor din judetul Covasna”. Este vorba despre un alt tip de sprijin si de rezultat totodata obtinut in acest proiect: sprijinul acordat familiilor pentru a-si putea aduce inapoi acasa copiii pe care au fost nevoiti sa ii lase in grija statului din lipsa unor conditii adecvate de crestere a celor mici. Povestim asadar si despre copiii pe care am reusit sa ii reintegram in familiile naturale, oferind familiilor suportul material si psihologic de care au nevoie, in special prin imbunatatirea conditiilor de locuit.

R. (10 ani), M. (13 ani) si I. (16 ani) sunt trei fete au trait pana anul acesta in casa familiala Intorsura Buzaului, dupa ce tatal lor natural a intrat la inchisoare pentru talharie, iar mama, din cauza saraciei, a fost nevoita sa plece la munca in strainatate, pentru a strange bani si a reveni in tara si sa le ofere fetelor ei conditii adecvate de crestere. Mama a pastrat in tot acest timp legatura cu fetele, spre deosebire de tata, iar in vacante si de sarbatori a venit in tara si le-a luat pe fete in apartamentul inchiriat in Intorsura Buzaului pentru a petrece timp cu ele.

Intre timp, mama a revenit in tara, si-a gasit si un loc de munca la Brasov si a cerut sa primeasca fetele inapoi in familia lor naturala, alaturi de ea. Pentru a o sprijini in acest demers si a putea aduce copiii inapoi, a fost ajutata in cadrul proiectului nostru cu plata chiriei pentru apartamentul unde locuiesc timp de 9 luni, pana se pune pe picioare, cu electrocasnicele si piesele de mobilier lipsa necesare (frigider, aragaz, coltar), iar pentru fete a primit rechizite si 3 laptopuri, avand in vedere ca fetele merg la scoala.

Este doar una dintre zecile de familii ajutate pana acum in cadrul proiectului nostru, familii care vor sa isi creasca copiii si sa traiasca impreuna, dar, de cele mai multe ori, soarta le-a fost potrivnica si le-au lipsit conditiile de baza pentru a putea avea un trai decent, existand astfel riscul de a ajunge in imposibilitatea de a-si mai ingriji copiii si ajung la varianta de a-i lasa in grija statului.

Asta ne dorim sa impiedicam, oferindu-le conditii de locuire si de trai mai bune, adecvate, sprijinindu-i sa mentina familia unita. Ramanem si alaturi de ei in continuare, ca si de ceilalti beneficiari ai nostri, pentru a-i sprijini si consilia, astfel incat familia sa ramana unita.

*FUNDATIA SERA ROMANIA, in calitate de beneficiar, implementeaza, pana in august 2022, proiectul “Aproape de familie – proiect pentru reducerea institutionalizarii copiilor din judetul Covasna”, in parteneriat cu DIRECTIA GENERALA DE ASISTENTA SOCIALA SI PROTECTIA COPILULUI COVASNA. Grupul tinta este format din 127 de copii care provin din judetul Covasna. Proiectul este cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capital Uman 2014 – 2020. Valoarea totala a proiectului: 6 035 625,06 lei, din care valoare confinantare UE: 5 124 161,30 lei. Detalii despre proiect pe website-ul https://familie.sera.ro/  .

Proudly powered by WordPress