Continuam seria de povesti despre beneficiarii proiectului “Aproape de familie – proiect pentru reducerea institutionalizarii copiilor din judetul Covasna”, cu un alt tip de sprijin si rezultat totodata obtinut in acest proiect: sprijinul acordat familiilor pentru a-si putea aduce inapoi acasa copiii pe care au fost nevoiti sa ii lase in grija statului din lipsa unor conditii adecvate de crestere a celor mici. Povestim asadar si despre copiii pe care am reusit sa ii reintegram in familiile naturale, oferind familiilor suportul material si psihologic de care au nevoie, in special prin imbunatatirea conditiilor de locuit.

Astazi vorbim despre 6 copii (cu varste intre 4 si 13 ani), care au fost reintegrati in familia D. (am ales sa pastram confidentiale numele familiilor, avand in vedere ca in acest caz povestea lor este importanta) si au primit cu totii o casa noua in proiect, dupa ce au trait mare parte din viata lor institutionalizati. Parintii locuiau in casa mica a bunicului patern, nu aveau loc de munca, mai castigau bani ca zilieri, si nu au avut conditii sa ii creasca adecvat pe cei 6 copii, asa ca i-au lasat in grija statului. Patru dintre ei au fost institutionalizati la Casa familiala din Cernat, comuna in care locuiesc, iar ceilalti doi au locuit la un asistent maternal. Insa in tot acest timp, mama si tatal, casatoriti, au pastrat constant legatura cu copiii, ii lua in vacante la ei, mergeau  in vizita la ei, dorind sa poata fi reuniti cand vor avea conditiile adecvate de locuit.

Anul acesta, familia D., ajutata in cadrul proiectului nostru, a beneficiat de sprijin pentru a-i putea lua inapoi acasa. Au primit o casa noua, achizitionata in proiect, si singuri si-au renovat si amenajat casa noua. Au beneficiat de asemenea si de alimente pentru copiii lor, astfel incat sa poata avea un start impreuna. Toti copiii merg la scoala sau gradinita, iar parintii muncesc, se implica si vor sa faca tot ce tine de ei pentru a ramane impreuna pentru totdeauna.

Este doar una dintre zecile de familii ajutate pana acum in cadrul proiectului nostru, familii care vor sa isi creasca copiii si sa traiasca impreuna, dar, de cele mai multe ori, soarta le-a fost potrivnica si le-au lipsit conditiile de baza pentru a putea avea un trai decent, existand astfel riscul de a ajunge in imposibilitatea de a-si mai ingriji copiii si ajung la varianta de a-i lasa in grija statului.

Asta ne dorim sa impiedicam, oferindu-le conditii de locuire si de trai mai bune, adecvate, sprijinindu-i sa mentina familia unita. Ramanem si alaturi de ei in continuare, ca si de ceilalti beneficiari ai nostri, pentru a-i sprijini si consilia, astfel incat familia sa ramana unita.

*FUNDATIA SERA ROMANIA, in calitate de beneficiar, implementeaza, pana in august 2022, proiectul “Aproape de familie – proiect pentru reducerea institutionalizarii copiilor din judetul Covasna”, in parteneriat cu DIRECTIA GENERALA DE ASISTENTA SOCIALA SI PROTECTIA COPILULUI COVASNA. Grupul tinta este format din 127 de copii care provin din judetul Covasna. Proiectul este cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capital Uman 2014 – 2020. Valoarea totala a proiectului: 6 035 625,06 lei, din care valoare confinantare UE: 5 124 161,30 lei. Detalii despre proiect pe website-ul https://familie.sera.ro/  .

 

Proudly powered by WordPress