Continuam prezentarea povestilor de viata ale oamenilor si familiilor pentru care proiectul nostru inseamna o sansa la un trai decent si, mai ales, la mentinerea familiei unite si a copiilor alaturi de parintii lor. Le multumim tuturor celor care s-au implicat in acest proces!
Pentru Familia S. din satul Cernat (am decis sa le pastram anonimatul), proiectul “Aproape de familie – proiect pentru reducerea institutionalizarii copiilor din judetul Covasna” inseamna o noua casa si un nou inceput.
9 oameni (parintii, 6 copii, cu varste intre 3-18 ani, si bunicul patern) locuiau toti inghesuiti intr-o casa deteriorata si mica, formata dintr-o singura camera, in satul Cernat de langa Sfantu Gheorghe, fara apa curenta ori canalizare. Parintii lucreaza ocazional, ca zilieri, la fel si baiatul si fata cea mare. In acest fel, ei reusesc sa castige ceva bani, cu ajutorul calului si al carutei pe care le detin. Insa veniturile lor, cu tot cu ajutorul social de la stat, nu depasesc 100 lei/luna/membru de familie.
Avand in vedere situatia lor sociala si economica, precum si incadrarea in categoria persoanelor vulnerabile, la risc de a-si abandona copiii, cei din familia S. au devenit beneficiari ai proiectului nostru. Au primit alimente de baza, dar, mai important, au parte de o casa noua, la 50 de metri de cea veche, care nu mai putea fi reabilitata, avand in vedere gradul de degradare si suprafata prea mica. Noua casa pe care au achizitionat-o din subventiile primite in proiect are 3 camere, una din ele fiind si bucatarie, si o baie, astfel incat sa existe suficient spatiu de locuire pentru adulti si copii. Vor primi si materiale pentru amenajarea ei – parchet (pe care il vor monta chiar ei), precum si mobilier. Ei vor fi in continuare monitorizati si sprijiniti de echipa de specialisti din proiect, astfel incat sa aiba parte de conditii mai bune de trai si pentru a preveni separarea copiilor de familia biologica.
*FUNDATIA SERA ROMANIA, in calitate de beneficiar, implementeaza, pana in august 2022, proiectul “Aproape de familie – proiect pentru reducerea institutionalizarii copiilor din judetul Covasna”, in parteneriat cu DIRECTIA GENERALA DE ASISTENTA SOCIALA SI PROTECTIA COPILULUI COVASNA. Grupul tinta este format din 127 de copii care provin din judetul Covasna. Proiectul este cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capital Uman 2014 – 2020. Valoarea totala a proiectului: 6 035 625,06 lei, din care valoare confinantare UE: 5 124 161,30 lei.